Op 24 november 2010 wordt in de Amerikaanse staat Californië het voorstel Regulate and Tax Cannabis van mijn vriend Richard Lee (zie foto) in stemming gebracht. Anders dan in Nederland heeft een voorstel dat in een volksraadpleging is aangenomen in Amerika gelijk kracht van wet. De nieuwe wet zal privé gebruik en teelt op 7,5 M2 vrijgeven. Counties (provincies) krijgen de mogelijkheid vergunningen uit te geven aan winkeliers en telers voor de verkoop en productie van cannabis. De muur van het cannabisverbod is aan het omvallen! Nederland en de rest van Europa zullen onherroepelijk volgen!

Een mooi moment om na te gaan wat cannabis voor onze westerse cultuur betekend heeft. Zo krijgen we misschien ook een idee wat legale cannabis voor de mensheid in de toekomst gaat betekenen.
Cannabis heeft onze wereld al meer veranderd als we ons realiseren. Het heeft onze kleding, ons uiterlijk, de muziek, film en nog veel meer uiterlijkheden beïnvloed. Het middel heeft de emotie, de liefde, de extase, het God bewustzijn gepopulariseerd en gedemocratiseerd. Dank zij dit middel kan nu ineens iedereen á la minute, de zachte, emotionele, fantasierijke, Goddelijke kant van zichzelf oproepen. 

Vroeger werd ons voorgehouden dat je daarvoor minstens een heilige moest zijn, een ziener, een yogi, een monnik of een priester. Daarvoor moest je dan wel jaren studeren, je sexueel onthouden, om vijf uur ’s-ochtends opstaan om te bidden, elke dag naar de kerk gaan, eindeloos op je hoofd staan, en jarenlang leven op rauwe rijst of beter nog, sprinkhanen.

Maar ja, dat is de moderne mens allemaal veel te moeilijk, die neemt liever een of ander middel tot zich om dat gevoel nu en direct op te roepen. Dat moet allemaal natuurlijk niet al te lang duren, een uurtje of zo en daarna is het weer business as usual. Vervelend natuurlijk, dat soort middelen voor autoriteiten die eeuwenlang mensen onderdrukt hebben met een minderwaardigheid complex. Die idiote voorbeelden dat was voor repressieven je ware, de gewone mens kon daar immers niet aan tippen. Het Godsbeeld was daarop aangepast, een boze God die strafte als je zelfs maar iets dacht wat niet in de haak was en die van je onvoorwaardelijke toewijding en vooral gehoorzaamheid eiste. Een God die Koningen, Keizers en ministers de macht in handen had gegeven om over leven en dood van hun onderdanen te beslissen Een God die niet direct met de mensen sprak maar via een heilig boek of zo, door heiligen en priesters. En nou komen die verdraaide hippies met voorgangers zoals Timothy Leary en in ons land Simon Vinkenoog de mensen vertellen dat iedereen het Goddelijke in zichzelf kan leren kennen en op ieder gewenst moment oproepen door b.v. iets te roken of te slikken! Carlos Castaneda’s Don Juan communiceerde nog met de Goden door gebruik van magische paddenstoel en door langdurige, zorgvuldige inwijdingsriten. Neale Donal Walsh koos in zijn boeken gesprekken met God, deel 1,2 en 3 voor een nog kortere weg, gewoon stil zijn en luisteren naar de Goddelijke stem in jezelf, iedereen kan het! Weg met die repressieve religies en instituties. Cannabis is net als paddenstoelen een entheogene drug, een middel dat de mens vatbaar maakt en openstelt voor het Goddelijk in zichzelf en in anderen. Entheogene drugs zijn middelen die de hekken verwijderen waarmee de mensheid is ingeperkt.

Ieder mens heeft volgens de nieuwe ideëen een vrije wil en kan een klein beetje als een God zijn eigen toekomst scheppen. Dat is in de ogen van de oude autoriteiten een soort heiligschennis! Dat moest verboden worden en dat werd het dan ook. Geen wonder dat politieke partijen met een religieuze achtergrond zich ook nu noch fel tegen cannabis, paddenstoelen en ecstasy keren. De controle over de geest en het geweten van mensen, hun geestelijke slaafjes geven ze niet graag uit handen!

En toch is dat precies wat er de afgelopen decennia is gebeurd en de komende decennia in toenemende mate gaat gebeuren. Politici proberen de greep op het publiek nog te herwinnen door angst en verdeeldheid te zaaien, maar ik heb het idee dat de bevolking daar steeds meer doorheen kijkt. Wilders zakt niet voor niets steeds meer in de peilingen. Tenzij de een of andere geheime dienst een (nep) aanslag ensceneert in Nederland natuurlijk. De moderne mens gaat steeds meer controle krijgen over zijn eigen toekomst. Gaat steeds meer zelf kiezen en bepalen, ongeacht of dat nu een nieuw idool is, de mooiste doelpunten, de top tien van de meest sexy mannen of vrouwen, of gewoon de stelling van de dag. Alleen over zijn politieke toekomst mag de moderne mens als een soort analfabeet eens in de vier jaar alleen een kruisje zetten. Maar ook dat gaat veranderen, internet democratie heeft de toekomst. De toekomst is aan partijen die hun achterban met behulp van filmpjes en power point via de PC actief betrekken bij de politiek. Je krijgt een nieuwe generatie die thuis na het werk, vanachter de PC de wereld gaat helpen besturen. Ik zal nog wel eens een artikeltje schrijven over hoe internet democratie eruit zou moeten zien, geloof me het is de toekomst!

Maar goed, we gaan dus meemaken dat in de Tweede Kamer gedebatteerd gaat worden welke wietsoorten mensen “mogen” roken, hoe stoned of high ze “mogen” worden. Of liever gezegd niet mogen worden, want het repressieve beestje verliest niet zomaar zijn ware aard. Ik zeg daarom al sinds 1970 dat als cannabis ooit gelegaliseerd gaat worden en we staatswiet krijgen ik acuut stop met blowen! Ik zal nooit accepteren dat autoriteiten via een omweg weer proberen controle over mijn mind proberen te krijgen. Daarom blijf ik stug mijn eigen wietje verbouwen totdat dat verboden gaat worden omdat het in de toekomst ontduiken van accijns zal heten!

Toch zal een legalisatie van cannabis veel goede kanten hebben. In de toekomst kan iedereen met goed fatsoen een joint opsteken en leren, ervaren dat het leven beter is zonder opgedrongen agressie, alsmaar competitie en strijd, maar in harmonie, Love and Peace, weet je wel. De Coffeeshops zijn nu al broeinesten van integratie, zoals mijn grote vriend Nol van Schaik zegt, mensen van allerlei leeftijden, sociale klassen, rassen en nationaliteiten vreedzaam bij elkaar, die energie wordt alleen maar meer in de toekomst. Industriële hennep zal in het kielzog van legale cannabis ook niet langer verboden zijn en de basis gaan vormen voor de groene ideale maatschappij van de toekomst. Hennep zal het basis product worden voor de productie van papier, voeding, en schone brandstof, lichtgewicht ademend beton, bio afbreekbaar plastic en nog tienduizenden andere producten. Het is de grootste omzetter van Co2 in schone zuurstof, heeft geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen nodig en kan verbouwd worden op gronden die te arm, te droog of te nat zijn voor voedingsgewassen. Met industriële hennep kan de mensheid de komende honderden jaren weer een tijdje vooruit. O ja en natuurlijk zal cannabis als medicijn, als mediwiet weer enorm terugkomen. Tot de Marihuana Tax act, het verbod op hennep en marihuana in 1937 waren immers 30-40% van alle medicijnen in de apotheek  gebaseerd op cannabis.

Alleen, uiteindelijk zullen de hebzuchtigen, de onderdrukkertjes, het industrieel kapitalistisch complex langzaam hun greep weer dusdanig gaan verstevigen dat ze weer een wurgend effect gaat krijgen op de samenleving. Maar ja, wie dan leeft die dan zorgt. Het blijft een constante strijd tussen hen die vrijheid zoeken en creëren voor de mensheid en repressieven die ervan leven die vrijheden juist te beperken, dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Voorlopig houd ik het erop dat mijn motto werkelijkheid gaat worden: Cannabis for Peace, Hemp 4 Future! Ik wens en voorzie voor jullie allen een mooie en vooral groene toekomst!

Wernard Bruining, tiel 7 Mei 2010
www.mediwiet.nl