Cannabis producten, hasj of wiet worden meestal geïnhaleerd. Dat kan door het roken van een joint of door het verdampen van de cannabinoïden. Nadeel van het inhaleren is dat je 80% van de werkzame stof ongebruikt weer uitblaast. Bij het gebruik in de vorm van olie, thee of space cake gebruik je alle werkzame stof.

Voordeel van inhaleren is de eenvoud en het feit dat je binnen enkele seconden het effect bemerkt zodat je goed kunt doseren. Je kunt direct stoppen met inhaleren of juist besluiten nog even door te gaan. De meest eenvoudige methode van inhaleren is het rollen van wat pure verkruimelde marihuana in een enkel vloeitje (zie foto boven). Gebruik daarbij géén tabak of een filter zoals je vaak ziet in coffeeshops. Tabak is een ongezonde hard drug en als je puur rookt proef je het karton van een filter. Wil je geen joint rollen dan kun je ook een houten pijpje kopen in een winkel voor marihuana benodigdheden. Je kruimelt wat wiet of hasj, doet dat in het pijpje, vuurtje erbij en in 10 seconden voel je het effect. Voordeel van een pijp is dat je hem makkelijk kunt wegleggen tot je weer wilt gebruiken. Wil je schoner roken dan kun je een eenvoudige waterpijp gebruiken. Het water filtert 90% van de teer en andere stoffen uit de rook, die ook nog eens gekoeld wordt.

Een eenvoudige waterpijp

De verdamper van Evert, de Rolls

De meest schone en efficiënte manier van inhaleren is het gebruik van een vaporisator. Hierbij wordt de marihuana verhit tot 180C. zodat alleen de aanwezige 10-20% aan cannabinoïden verdampen. Je ademt dus niet de rook in van de overige 80% aan cellulose en andere overbodige stoffen.

Er zijn tientallen verschillende modellen vaporisators, maar er is er een die met kop en schouders boven alle anderen uitsteekt en dat de verdamper van mijn grote vriend Evert de Verdamper. Zijn verdamper lijkt op een waterpijp van glas. Bovenop het kopje waarin zich de marihuana bevind (je kunt er géén hasj mee verdampen!) staat een glazen buis met een handvat. In die glazen buis hangt een 24 volt gloeispiraal. Je kunt deze verdamper dagen aan laten staan zonder dat de aanwezige marihuana verouderd. Pas als je aan de zuigbuis zuigt trek je lucht langs de gloeispiraal. De gloeispiraal verwarmt de lucht die je vervolgens door de marihuana trekt en daarna door het water, Het water koelt de damp en filtert eventuele stof deeltjes en teer uit. De verdamper is de enige vaporizer die je ook nog een optimale smaak geeft. Ik noem het ding de Rolls, het is een groot en enigszins kwetsbaar ding maar als het in actie komt is het comfort ongeëvenaard. Ik ben een ongeneerd fan van de verdamper en ben daarin zeker niet de enige!

Er zijn ook nog vaporisators zoals de Volcano waarbij je een plastic zak moet vullen met damp. Nadeel is dat je die hele zak in een keer binnen 15 minuten moet legen, je hebt dus minder mogelijkheid tot nauwkeurig doseren. Het inhaleren van damp uit een plastic zak geeft nauwelijks smaak en wordt ook wel smalend condoom blowen genoemd. Voordeel is wel dat je de zak met damp kunt transporteren, b.v. naar een ziekenzaal. Bij de verdamper van Everrt kun je een enkel klein trekje nemen en uren later nog een. De inhoud in het pijkopje veroudert immers niet. Voordeel van een vaporisator en zeker van een verdamper is dat het enkele malen efficiënter is als inhaleren met een joint of pijp. Vaporiseren is behalve schoon ook nog goedkoop in het gebruik.