Cannabichromeen is een mooi voorbeeld van de complexe werking van de cannabisplant. Het is de meest aanwezige cannabinoïde na THC en CBD. Alle drie komen ze voort uit cannabigerolzuur (CBGA). In de trichomen speelt zich een enzymatisch proces af waarbij CBGA naar cannabichromeen carboxylisch zuur (CBCA) wordt omgezet en na verhitting of blootstelling aan ultraviolet licht, naar CBC [1].
CBC is niet psychoactief omdat het zich slecht bindt aan de CB1 receptor in de hersenen maar activeert andere receptoren zoals de vanilloïde receptor TRPV1 en de TRPA1 receptor die vooral als sensor werkt tegen pijn, kou en jeuk. Als CBC deze receptoren activeert, verhogen de concentraties anandamide en 2-AG in het lichaam. Die endocannabinoïden hebben een directe wisselwerking met de CB1 en CB2 receptoren [2].
Behandeling van pijn en ontstekingen
Belangrijk voor alle cannabinoïden is het entourage effect, de onderlinge wisselwerking. Die synergetische werking verhoogt de potentie van de individuele cannabinoïden [3]. Dat uit zich onder meer in de pijnstillende en ontstekingwerende effecten van CBC in combinatie met THC. De werking van cannabichromeen is mild maar in combinatie met THC is het een krachtige pijnstiller. Dat was in de jaren 1980 al bekend. Pijn en ontstekingen die met osteoartritis te maken hebben kunnen succesvol behandeld worden met CBC. Cannabichromeen heeft niet de negatieve bijwerkingen van de conventionele non-steroïde ontstekingremmers (NSAID’s) [4].
Ontstekingen in de darmen, zwellingen door infecties, kunnen met CBC behandeld worden. Omdat CBC via andere wegen werkt dan THC, kunnen pijn en ontstekingen op meerdere fronten bestreden worden. Dat kan ook verklaren waarom de combinatie THC-CBC een zo sterk ontstekingwerend effect produceert [5]. Kleine ontstekingen zijn een normale immuniteitreactie maar kunnen snel uitgroeien bij auto-immuunziekte, allergie, zelfs bij psychiatrische aandoeningen zoals depressie en schizofrenie [6].
De samenwerking THC-CBC produceert een antidepressie effect. De belangrijkste aanzet tot depressie is chronische stress. Hoe beter de aanpassing aan stresssituaties, hoe minder kans op depressie. Uit een studie van 2010 aan de universiteit van Mississippi bleek dat ratten die behandeld waren met CBC meer stressbestendig waren [7].
Onderzoekers aan de Universiteit van Californië in San Francisco publiceerden een studie in the Journal of Neuroscience over de rol van het endocannabinoïdensysteem in de behandeling van migraine. Zij concludeerden dat het activeren van de cannabinoïde receptoren in de hersenen de pijnsignalen kunnen helpen moduleren. Specifiek onderzoek met CBC zou meer duidelijkheid moeten brengen [8].
Acne
Volgens een studie uit 2016 bleek CBC een krachtige remmer te zijn voor acne. CBC veroorzaakt een vermindering van de invloed van arachidonzuur op de huid en de klieren. Tetrahydrocannabivarine (THCV) en cannabivarin (CBV) hebben een gelijkaardige werking. Acne wordt veroorzaakt door een overproductie aan talg en ontsteking van de talgklieren. CBC kan die overproductie van vetstoffen onderdrukken [9].
Kanker
Cannabichromeen is ook een potentiële kankerbestrijder. De reden hiervoor kan gevonden worden in de wisselwerking met de natuurlijke endocannabinoïde anandamide. CBC verhindert de opname van anandamide zodat die langer in het bloed aanwezig blijft. Dat bleek uit een onderzoek van 2006 waarin de anti kanker activiteit van andere cannabinoïden dan THC, bestudeerd werd. Cannabinoïden kunnen apoptose induceren in kankercellen maar de psychoactieve werking van THC maakt het gebruik soms moeilijk voor patiënten. CBC blijkt de meest krachtige cannabinoïde te zijn na CBG (cannabigerol) die de groei van nieuwe kankercellen verhindert. De indirecte activiteit van CBC op de CB2 receptor en de invloed daarvan op de activiteit van de endocannabinoïden anandamide en 2-AG, laten uitschijnen dat CBC een aandeel heeft in het antikanker effect van cannabis. Een studie uit 2013 met muizen en synthetische ‘cannabinoïden’ toonde aan dat cannabichromeen ontstekingen en tumorgroei verhindert [10].
Neurogenese
In een muizenonderzoek uit 2013 had cannabichromeen een positief effect op de neurale stamcellen (NSPC’s) die essentieel zijn voor een gezonde hersenfunctie. CBC verhoogde hun levensvatbaarheid en dat is veelbelovend omdat ze actief zijn in astrogliale cellen, de belangrijkste cellen voor het handhaven van de homeostase (organisch evenwicht) in de hersenen. De astrogliale cellen ageren tegen oxidatieve stress, ontsteking, toxiciteit, oorzaken van onder meer de ziekte van Alzheimer.
De hersenen stoppen niet op een bepaalde leeftijd met de aanmaak van nieuwe cellen. Dat proces gaat bij volwassenen gewoon door, maar enkel in de hippocampus. Opiaten, alcohol, nicotine en cocaïne verhinderen de aanmaak van nieuwe cellen. CBC en andere bestanddelen van cannabis hebben het tegengesteld effect [11].
Antibacteriële werking
Het eerste onderzoek naar de werking van CBC dateert al van 1981. Aan de universiteit van Mississippi werden toen belangrijke antibacteriële effecten vastgesteld in een brede waaier van Grampositieve en Gramnegatieve bacteriën, inclusief E. Coli en stafylokokken. Cannabichromeen bleek net als andere cannabinoïden even effectief te zijn tegen MSRA als Vancomycine. Dit antibioticum wordt gebruikt voor de behandeling van infecties door stafylokokken die resistent zijn tegen Methicilline.
Er werd ook een schimmelwerende werking waargenomen, onder meer tegen zwarte schimmel, een veel voorkomende voedselbesmetter [12].
Nood aan meer onderzoek
Lage concentraties CBC kunnen cellen activeren die instaan voor botgroei en herstel. We weten dat andere cannabinoïden op dit vlak een veelbelovend potentieel hebben via hun activiteit op de CB2 receptor. De indirecte werking van CBC op de CB2 receptor – verhoging van het endocannabinoïdenpeil – bevordert de werking van die groeicellen [13].
CBC is een ondergewaardeerde cannabinoïde. Er zijn voldoende aanwijzingen dat de fytocannabinoïde CBC heel wat te bieden heeft. Nochtans is de studie van cannabichromeen na veertig jaar niet verder geraakt dan onderzoek met synthetische moleculen op dieren.
JosNijsten2018
Bronnen
[1] https://www.leafscience.com/2017/05/07/what-is-cbc-cannabichromene/ – https://www.leafly.com/news/cannabis-101/list-major-cannabinoids-cannabis-effects
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3417484/
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22300105
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3632250/
[6] https://herb.co/marijuana/news/mike-pence-bad-news – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20332000
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2866040/
[8] https://www.medicaljane.com/2013/10/06/study-suggests-cannabinoids-may-aid-in-migraine-treatment/
[9] https://nl.wikipedia.org/wiki/Talgklier – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27094344
[10] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jphp.12082
[11] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0197018613002106 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23941747 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181926
[12] https://accp1.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/j.1552-4604.1981.tb02606.x – https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/v/vancomycine –
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gramkleuring –
[13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21649637